Spreekkamer - De Neef Advocaten

Duurzaam incasseren

Iedere ondernemer kent dat: de klant staat erop dat hij snel en goed bediend wordt, maar als het op betalen aankomt heeft die klant ineens niet zo’n haast meer en kunt u eindeloos bellen en herinneringen sturen. U moet uw personeel, leveranciers en de fiscus wel op tijd betalen dus komt u in de knel. De volgende stap is incasso. Maar waar? Een advocaat is toch te duur?

Sommige ondernemers laten zich verleiden door gladde verkooppraatjes van lieden die –niet gehinderd door enige kennis- stellen uw facturen kosteloos te incasseren. U zult zelf ook begrijpen dat niemand voor niets werkt. Waarom een incassobureau dan wel?

Er zit dus nogal eens een addertje onder het gras. Vaak krijgt u een abonnement in de maag gesplitst waarbij u ook betaalt als u niets in behandeling geeft, of blijken er achteraf (forse) vaste tarieven te worden gerekend voor het schrijven van eenvoudige sommatiebrieven door ongeschoolde medewerkers, of krijgt u achteraf ‘dossierkosten’ gepresenteerd terwijl er niets is binnengehaald.

Als het incassobureau er met 2 of 3 briefjes en een telefoontje niet uitkomt, gaat men met kleine vorderingen vaak zelf naar de kantonrechter, waarbij de wanbetaler soms met een steekhoudend inhoudelijk verweer komt en u –netjes gezegd- geen fijne zitting heeft. Zo eindigen veel ogenschijnlijk kansrijke vorderingen aan het eind van een gerechtelijke procedure in de prullenbak.

Bij hogere vorderingen wordt u doorverwezen naar een voor u onbekende advocaat die zich eerst in uw bedrijf en uw dossier moet verdiepen en eventuele onvolkomenheden in het voortraject moet verhelpen. Als het incassobureau met dat kantoor prijsafspraken heeft gemaakt, wordt u soms
door de jongste bediende bijgestaan.

Veel ondernemers weten niet dat in incasso gespecialiseerde advocaten -herkenbaar aan het VIA (Vereniging van Incasso- en Procesadvocaten) keurmerk- het buitengerechtelijke traject écht no cure-no pay uitvoeren, of een vast bedragje per dossier rekenen voor de kleine externe kosten. Geen geld binnen? Geen factuur voor de werkzaamheden!

Pas als de debiteur heeft betaald, wordt honorarium gerekend. Dat is een degressief percentage van het voor u daadwerkelijk geïncasseerde bedrag (15 % over de eerste € 2.950, 10% over het meerdere tot € 5.900, 8% over het meerdere tot € 14.748, 5% over het meerdere tot € 58.990 en 3% over het meerdere daarboven). Dat is aanzienlijk goedkoper dan de 15% die de meeste incassobureaus rekenen. Deze kosten worden zoveel mogelijk op de wanbetaler verhaald.

Als het dan toch een procedure moet worden, kijken wij altijd eerst of er geen juridische valkuilen aan de zaak kleven, waardoor u beter niet zou kunnen procederen. Een goede advocaat wil namelijk winnen en begint niet graag aan een kansloze procedure. Als het nodig is kan een VIA-advocaat direct maatwerk leveren om op korte termijn betaling af te dwingen zoals een kort geding, beslaglegging of faillissementsaanvraag. Dit is service die een incassobureau of gerechtsdeurwaarder u niet kan bieden. Kijk maar eens op www.via-incasso.nl.

Het voorkómen van dubbel werk en dubbele kosten is niet alleen duurzaam, het is ook goed voor uw portemonnee.