Volgens vaste rechtspraak van het Europese Hof van Justitie strekt het betalen van het vakantieloon ertoe om de werknemer tijdens de vakantie in een situatie te plaatsen die vergelijkbaar is met de situatie tijdens de gewerkte periodes en de werknemer daardoor in staat te stellen de vakantie waarop hij recht heeft daadwerkelijk op te nemen.

Uit het arrest Hein/Holzkamm van het HvJEU van 13 december 2018 volgt dat overuren die werknemer heeft gewerkt moeten worden meegeteld voor de berekening van het vakantieloon als aan de drie voorwaarden is voldaan:

(1) het overwerk vloeit voort uit verplichtingen op grond van de arbeidsovereenkomst;

(2) de werknemer verricht overwerk op regelmatige en voorspelbare of voorzienbare basis; en

(3) de vergoeding voor overwerk vormt een belangrijk onderdeel van de totale vergoeding die de werknemer voor zijn werk ontvangt.

Op 27 september 2024 overwoog de Hoge Raad in de zaak Mammoet Nederland dat het erop neer komt dat overwerk dat behoort tot de werkzaamheden die de werknemer gewoonlijk verricht ter uitvoering van de arbeidsovereenkomst en waarvan de vergoeding een significant onderdeel van zijn loon uitmaakt in aanmerking moet worden genomen bij het bepalen van het loon tijdens vakantie. Ofwel de overuren die de werknemer normaliter werkt, worden ook meegeteld voor de berekening van het vakantieloon mits deze overuren met instemming van de werkgever zijn gemaakt en deze op regelmatige (ofwel structurele) basis zijn gemaakt. Incidenteel overwerk telt dus niet mee voor het vakantieloon.

Let op: de werknemer kan wegens hetzelfde principe tijdens ziekte ook aanspraak maken op een vergoeding voor structureel overwerkuren (tegen -meestal- 70% of 100%), mits de werknemer kan aantonen dat hij ook zou moeten overwerken als hij niet ziek was geweest.

Let op: als de zieke werknemer met toestemming van de werkgever en bedrijfsarts op vakantie gaat, heeft hij recht op doorbetaling van zijn volledige loon. Ook de zieke werknemer moet tijdens zijn vakantie in een vergelijkbare financiële positie komen ten opzichte van die situatie waarin hij gewerkt zou hebben. Dus als de werknemer tijdens ziekte recht heeft op 70% van zijn loon en hij gaat (in ruil voor vakantiedagen!) op vakantie dan heeft hij tijdens de vakantie recht op 100% van zijn loon, derhalve ook de eventuele vergoeding voor structurele overuren.  

Voor werknemers geldt de tip: neem een dergelijke claim mee in onderhandelingen over een beëindigingsovereenkomst.    

× Neem contact op via WhatsApp