Heeft uw werknemer te maken met opstarttijd? Let dan op:

De tijd die een werknemer nodig heeft om voorafgaand aan de werkzaamheden op te starten kan aangemerkt worden als arbeidstijd. ‘Kan’ omdat de omstandigheden van het geval hierbij een rol spelen. Rechters lijken over het algemeen opstartwerkzaamheden aan te merken als arbeidstijd. Daarbij moet dan wel sprake zijn van een daadwerkelijk voorschrift van de werkgever om vóórafgaand aan het werk aanwezig te zijn en er moeten daadwerkelijke opstartwerkzaamheden verricht worden. De werknemer zal dat moeten stellen en bewijzen. 

Als er sprake is van arbeidstijd houdt dat niet automatisch in dat de werkgever daarover ook loon verschuldigd is. Daarover is in de wet namelijk niets geregeld. Of loon verschuldigd is over deze opstarttijd hangt af van wat daarover is afgesproken (in het arbeidscontract of in de collectieve arbeidsovereenkomst). Is er niets over afgesproken dan ligt het voor de hand dat over de betreffende tijd het gebruikelijke uurloon moet worden betaald.

10 minuten per dag lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar als de werknemer die achteraf over vijf jaar terug claimt kan dat best vervelend zijn. Zeker als hij andere collega’s aanzet om eenzelfde claim neer te leggen. Neem daarom een verplichting tot opstartwerkzaamheden op in de arbeidsovereenkomst en bepaal daarbij (als er op basis van een toepasselijke cao niet iets anders geldt) dat het loon over deze opstarttijd is inbegrepen in het maandelijkse loon.

Voor werknemers geldt hier de tip: neem een dergelijke claim mee in onderhandelingen over een beëindigingsovereenkomst.    

× Neem contact op via WhatsApp